ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρίτη επίθεση με drones στη Ρωσία – Πλήγμα στην αεροπορική βάση Κουρσκ

Τρίτη επίθεση με drones στη Ρωσία – Πλήγμα στην αεροπορική βάση Κουρσκ

Νέα επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση αναφέρθηκε χθες το βράδυ, αυτή τη φορά στην πόλη Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, βορειοανατολικά των συνόρων της Ουκρανίας, όπου drones έπληξαν δεξαμενή καυσίμων με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυρές εκρήξεις και η φωτιά που ξέσπασε πήρε μεγάλες διαστάσεις. Είναι το τρίτο χτύπημα σε αεροδρόμιο μέσα στη Ρωσία. Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις στις βάσεις Ριαζάν και Σαράτοφ στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο και απάντησε χθες με δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές μονάδες και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Παράλληλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι τα ουκρανικά drones καθοδηγούνται στις επιθέσεις μέσα στη Ρωσία από αμερικανικούς εμπορικούς δορυφόρους. Το αεροδρόμιο του Κουρσκ είναι πολιτικό και στρατιωτικό. Η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου έχει ανασταλεί, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, από τις 24 Φεβρουαρίου, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ως προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο, δεν γίνεται καμία αναφορά.

Και στο Κουρσκ επλήγησαν δεξαμενές καυσίμων και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τοπικού κυβερνήτη Ρομάν Σταροβόιτ «ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone στην περιοχή του αεροδρομίου Kursk, μία δεξαμενή καυσίμων έπιασε φωτιά. Δεν υπήρξαν θύματα. Η φωτιά περιορίζεται. Όλες οι ειδικές υπηρεσίες βρίσκονται επί τόπου για την κατάσβεση της φωτιάς». To αεροδρόμιο βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη και η έκρηξη καταγράφηκε από πολλούς κατοίκους.

Μεταφέρεται και στη Ρωσία ο πόλεμος

Δυτικά μέσα επισημαίνουν ότι αυτές οι επιθέσεις με drones μέσα στη Ρωσία, σε αεροπορικές βάσεις, προκαλούν ερωτήματα ως προς την ρωσική αεράμυνα. Προκαλούν όπως είναι επόμενο και ανησυχία στους κατοίκους των ρωσικών πόλεων για το ενδεχόμενο αυτά τα χτυπήματα να αυξηθούν, μεταφέροντας τον πόλεμο και μέσα στη Ρωσία, όπως σημειώνει το βρετανικό ινστιτούτο ISW. Ερωτήματα προκαλεί και η αναφορά ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι τα drones που έπληξαν ρωσικές βάσεις είναι ρωσικής κατασκευής.

Η φωτιά πάντως συνεχίζονταν μέχρι το πρωί, όπως φαίνεται σε νέα video πολιτών που αναρτήθηκαν στα social media. Χθες είχαν αναφερθεί άλλες δύο εκρήξεις σε αεροπορικές βάσεις, σε εγκαταστάσεις καυσίμων στην περιοχή Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας και στο Σαράτοφ στη βάση “Ένγκελς” όπου σταθμεύουν ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Από τις εκρήξεις υπήρξαν, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών πρακτορείων, νεκροί και τραυματίες. To Ριαζάν βρίσκεται σε απόσταση 285 μιλίων από τα σύνορα με την Ουκρανία και το Σαράτοφ σε απόσταση 315 μιλίων.

Παιχνίδι νεύρων από τους Ουκρανούς

Οι Ουκρανοί δεν επιβεβαιώνουν επισήμως ότι έχουν εξαπολύσει αυτές τις επιθέσεις drones, όμως, με σχόλια αξιωματούχων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειρωνεύονται τις αμυντικές ικανότητες των Ρώσων και αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πλήγματα μπορεί να συνεχιστούν. Το ίδιο είχε γίνει και στην περίπτωση των επιθέσεων στην Κριμαία, σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις και πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους θεωρούν, σύμφωνα με τα πρακτορεία RIA και TASS ότι οι Αμερικανοί καθοδηγούν και υποστηρίζουν τεχνικά αυτές τις επιθέσεις, αναφέροντας μάλιστα ότι αμερικανικοί εμπορικοί δορυφόροι της εταιρείας Maxar έκαναν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες αποτύπωση του αεροδρομίου της στρατηγικής αεροπορίας στο “Ένγκελς’’ πριν από την επίθεση drones. Αναφέρεται επίσης ότι οι επιθέσεις διήρκεσαν δύο ημέρες (3 και 4 Δεκεμβρίου).

Κίεβο και ΗΠΑ κατηγορεί η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του δήλωσε ότι «η ρωσική αεροπορία με τη βοήθεια συστημάτων αεράμυνας κατέρριψε ουκρανικά drones που πετούσαν σε χαμηλό ύψος». Από την συνέχεια της ανακοίνωσης όμως φαίνεται ότι ορισμένα drones έπληξαν στόχους με αποτέλεσμα «να σκοτωθούν τρεις στρατιωτικοί τεχνικοί και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν». Ως απάντηση η Ρωσία εξαπέλυσε χθες δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικά κέντρα της Ουκρανίας και σε ενεργειακές υποδομές. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υπογραμμίζεται ότι καταστράφηκαν και δυτικά οπλικά συστήματα που έχουν παρασχεθεί στις ουκρανικές δυνάμεις. To πρωί ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν με 14 πυραύλους Grad MLRS το κέντρο του Ντονέτσκ, το κτήριο της κλειστής αγοράς και το κλειστό στάδιο της πόλης, χωρίς αναφορές για θύματα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, εκδηλώθηκαν μεγάλες φωτιές και επενέβη η πυροσβεστική.

Η oυκρανική αεράμυνα από την άλλη, ανέφερε ότι αναχαιτίστηκαν περισσότεροι από 60 ρωσικοί πύραυλοι. Ωστόσο, ορισμένοι πέτυχαν τους στόχους τους και οι βομβαρδισμοί προκάλεσα εκτεταμένες διακοπές σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο Kryvyi Rih, την Ζαπορίζια και στην πόλη της Οδησσού. Ανεπίσημες ουκρανικές πηγές μετέδωσαν ότι εκτός από το Κουρσκ χτυπήθηκαν ρωσικοί στόχο και στην παραμεθόρια ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version