ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ήττες των Ουκρανών στο Ντονμπάς – Κερδίζουν έδαφος οι Ρώσοι

Υποχώρηση των Ουκρανών στο Ντονμπάς - Έπεσε το Σεβεροντονέτσκ,

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να εγκαταλείπουν την περιοχή του Σεβεροντονέτσκ και τις γειτονικές πόλεις και αυτή η υποχώρηση γίνεται με διαταγή της ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν εντελώς αποκομμένες, μετά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων από όλες τις πλευρές.

Αν και οι πληροφορίες από Μόσχα και Κίεβο είναι αντικρουόμενες για την κατάσταση στο μέτωπο του Ντονέτσκ, στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκλίνουν για την κατάσταση γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, ότι έχει περάσει στον απόλυτο έλεγχο των Ρώσων και των αυτονομιστικών δυνάμεων της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, οι οποίες μάλιστα έχουν καταστρέψει τις βασικές οδούς διαφυγής προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA η πόλη του Σεβεροντονέτσκ και όλα περίχωρα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Σήμερα το πρωί κατελήφθη και η γειτονική πόλη Ζολότε, από δυνάμεις των αυτονομιστών με την υποστήριξη μονάδων του Τσετσένου Καντίροφ ο οποίος έκανε και σχετικές αναρτήσεις φωτογραφικών στιγμιότυπων και βίντεο, με τα ανάλογα μηνύματα, για την κατάληψη του Ζολότε και του γειτονικού Γκόρσκι.

https://twitter.com/AbramHasmi/status/1537123215138598913?s=20&t=objs4EZ3W4kgOOf9CW8E4g

Από την πλευρά του ουκρανικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι έχει δοθεί εντολή υποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων, όμως μεγάλος αριθμός Ουκρανών φαίνεται πως είχε αποκοπεί και αναγκάστηκε να παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις. Στα ρωσικά μέσα μάλιστα έχουν δημοσιευτεί βίντεο από την αναφορά των αιχμαλώτων.

Ποια θα είναι η επόμενη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα φανεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους για πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ και του Ντονέκτσκ, ενώ από την άλλη η εντύπωση που καλλιεργεί το ουκρανικό επιτελείο είναι πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για αντεπίθεση. Το μέτωπο πάντως μετατοπίζεται τώρα δυτικότερα, προς Σιβέρσκ και Μπακχμούτ, ενώ προ ημερών βρίσκονταν αντίστοιχα σε Λισιχάνσκ και Ποπάσνα τα οποία πλέον βρίσκονται υπό ρωσικό κλοιό.

Σύμφωνα με τον χάρτη των επιχειρήσεων του ρωσικού πρακτορείου RIA το θέμα του Σεβεροντονέτσκ έχει τελειώσει και το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο Μικολάιφ στο νότο και στο Ντονέτσκ στα νοτιοανατολικά.

Τί έκτασης αντεπίθεση μπορούν να εξαπολύσουν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί, καθώς οι απώλειές τους στο μέτωπο του Ντονμπάς είναι μεγάλες, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι έχει δηλώσει, ενώ ο ρυθμός μεταφοράς δυτικών οπλικών συστημάτων παραμένει χαμηλός, πάντα σύμφωνα με το Κίεβο. To ουκρανικό επιτελείο θεωρεί ότι και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόβλημα ανεφοδιασμού και για αυτό ενισχύονται μέσω της Λευκορωσίας με όπλα και πυρομαχικά.

Tο αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή και άλλων συστημάτων ρουκετών HIMARS προς την Ουκρανία, συνολικής αξίας 450 εκατ. δολ. ενώ τις επόμενες ημέρες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποσαφηνιστεί πόσα όπλα ακόμα είναι διατεθειμένες να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες και με τί χρονοδιάγραμμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version