ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι γίνεται με τα Leopards που θέλει η Ουκρανία – Το μήνυμα Μπάιντεν

Ζεσταίνει τις μηχανές των Leopard η Γερμανία - Τι παίζεται στο Ράμσταϊν,

Μπρος τις μηχανές των Leopard ανακοίνωσε ότι έχει βάλει ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στο Ράμσταϊν, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων 20 χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία για την Ουκρανία. Οι πιέσεις προς το Βερολίνο να στείλει άρματα στο Κίεβο και να αποδεσμεύσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν γερμανικά άρματα να πράξουν το ίδιο, έφθασαν στο ανώτατο σημείο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε διαβεβαιώσεις ότι το Κίεβο «θα πάρει τα όπλα που χρειάζεται»

Ο καγκελάριος Σολτς θα λάβει την οριστική απόφαση μέσα στις επόμενες επισήμανε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις επί του θέματος συνεχίζονται, με όλες τις συμμαχικές χώρες. «Δεν υπάρχει ενιαία άποψη ακόμα», δήλωσε ο Πιστόριους στο περιθώριο της συνεδρίασης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ως οικοδεσπότης της διάσκεψης στην αμερικανική βάση της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την αποστολή Leopard συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν σύντομα «μέσα στις επόμενες ημέρες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος δεν θα είναι ανοιχτό για πολύ καιρό», σύμφωνα με τον Όστιν. Η Ουκρανία, πρόσθεσε, «θα πρέπει να είναι εξοπλιστικά σε θέση να επιτύχει στρατιωτικά. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο έως ότου η Ρωσία ξεκινήσει την εαρινή της επίθεση», την οποία αναμένουν όλοι οι παρατηρητές. Ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σολτς σύντομα θα πάρει τις αποφάσεις της.

Μήνυμα Μπάιντεν προς Βερολίνο

Λίγο μετά την διάσκεψη του Ράμσταϊν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε μία σύντομη αλλά ρητή δήλωση, τονίζοντας ότι «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται». Η δήλωση απευθύνεται προς το Κίεβο, αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που δηλώνουν έτοιμες να στείλουν γερμανικά Leopard, φθάνει να δοθεί η έγκριση από το Βερολίνο. Απευθύνεται και στο Βερολίνο, που δείχνει να κάμπτεται από την αρχική αρνητική θέση του και αφήνει να εννοηθεί ότι θα διαβουλευτεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η εντύπωση ότι η Γερμανία στέκεται εμπόδιο ήταν διάχυτη στην ομάδα επαφής και χθες μετέβη στο Βερολίνο για διμερείς διαβουλεύσεις ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, πριν μεταβεί στο Ράμσταϊν. Ο Πιστόριους δήλωσε ότι «η εντύπωση που προκύπτει κατά καιρούς ότι υπάρχει ένας κλειστός κύκλος εξουσίας στη Γερμανία που στέκεται εμπόδιο, είναι λανθασμένη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του είχε σπεύσει να διαψεύσει ότι η Γερμανία συνδέει την απόφαση για αποστολή Leopard στην Ουκρανία με την απόφαση που θα λάβουν οι ΗΠΑ για αποστολή βαρέων αρμάτων Abrams.

«Υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι που λένε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ και κατά της παράδοσης βαρέων αρμάτων. Αυτά πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΑΜ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, την περασμένη Τρίτη, να γίνει αναλυτική καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα Leopard που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όπως και ο προγραμματισμός των εργοστασίων κατασκευής των αρμάτων. Κάτι που όπως είπε, δεν είχε κάνει η προκάτοχός του Κριστίνε Λάμπρεχτ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα.

Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο 

Η καταγραφή αυτή, όπως σημείωσε ο Πιστόριους, «είναι προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο», ωστόσο οι περισσότεροι ομόλογοί του στο Ράμσταϊν, ακριβώς σε αυτό το σενάριο αναφέρθηκαν σε δηλώσεις του, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, όπου κινδυνεύουν να χάσουν και το Μπαχμούτ μετά το Σολεντάρ και να σπάσει το κεντρικό μέτωπο.

Νωρίτερα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης για άμεση αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ο Πολωνός ΥΠΑΜ και οι ομόλογοί του από άλλες πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν έτοιμοι να αποστείλουν Leopard από το δικό τους οπλοστάσιο, ακόμα και χωρίς της άδεια της Γερμανίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, με βάση τις συμφωνίες, ενώ και αν γίνει θα είναι δύσκολο στη συνέχεια να υποστηριχθούν τεχνικά και με οπλισμό αυτά τα άρματα, χωρίς την συνεργασία της Γερμανίας.

Κρούση και στην Αθήνα για Leopard

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να συμπαρασύρει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, ενώ πολιτικά δίνει λαβή στις ΗΠΑ να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε γίνει σχετική κρούση για αποστολή δύο-τριών Leopard από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο έγινε και προς άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ωστόσο, χωρίς τη συγκατάθεση της Γερμανίας, οι συζητήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν πρακτικά, αλλά δημιουργούν πίεση πολιτικά.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μίλησε νωρίς το μεσημέρι μέσω τηλεσύνδεσης στο Ράμσταϊν, επανέλαβε την έκκληση για άμεση μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, αρμάτων και αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot.

Το λεγόμενο εξοπλιστικό “πακέτο της άνοιξης” για την Ουκρανία, περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις αποφάσεις τεθωρακισμένα και ελαφρά άρματα από τις δυτικές χώρες (Bradley, Marder, Challenger, κα) και άγνωστο αριθμό συστοιχιών Patriot. Eπίσης, θα διατεθεί μεγάλος αριθμός πυροβόλων όπλων και άλλα αντιαρματικά βλήματα για φορητά συστήματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκαν ο καθένας από την πλευρά του συνέχιση της βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντικρούσει την Ρωσία.

Η κρίσιμη μάχη του Μπαχμούτ

Στο πολεμικό πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα των ουκρανικών θέσεων στο Μπαχμούτ και στα χωριά γύρω από την κωμόπολη και σύμφωνα με τον

αναπληρωτή πολιτικό διοικητή της ρωσικής διοίκησης, προχωρούν και απωθούν τους Ουκρανούς. Ο Ντενός Πουσίλιν σε δηλώσεις του σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti τόνισε ότι οι σφοδρότερες μάχες διεξάγονται γύρω από το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος της πόλη, όπου οι δυνάμεις της Wagner προωθούνται σπίτι-σπίτι και σύντομα θα περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Γύρω από το Μπαχμούτ έχουν αναπτυχθεί και ειδικές αερομεταφερόμενες μονάδες του ρωσικού στρατού για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών μονάδων.

Τα μηνύματα της Μόσχας

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες να μην αναβαθμίσουν τους εξοπλισμούς προς την Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτό οδηγεί τη σύγκρουση σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο, το οποίο δεν αποτελεί καλό οιωνό από την άποψη της παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής ασφάλειας». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version