ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η γλυκιά ιστορία των σοκολατένιων αυγών

Η γλυκιά ιστορία των σοκολατένιων αυγών, Νικολέτα Γιαννοπούλου

Είναι το γλυκό που φτάνει κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Πάσχα στα χέρια των παιδιών τυλιγμένο συνήθως με λαμπερό κόκκινο και χρυσό περιτύλιγμα και καταναλώνεται σε χρόνο μηδέν! Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα πασχαλινό σοκολατένιο αυγό. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε η παράδοση και από πού προέρχεται;

Ως μικρά παιδιά λαχταρούσαμε να έρθει το Πάσχα για να μας φέρει η νονά το πασχαλινό σοκολατένιο μας αυγό. Ως μεγάλοι πια, η λαχτάρα για τα σοκολατένια αυγά παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε το σοκολατένιο αυγό του Πάσχα; Η κατανάλωση σοκολατένιων αυγών το Πάσχα είναι μια σχετικά νέα παράδοση, αλλά η προέλευση του πασχαλινού αυγού χρονολογείται από πολύ παλιά. Στην αρχαία μυθολογία, το αυγό ήταν η αναπαράσταση της δημιουργίας του κόσμου και συμβόλιζε τη ζωή και τον θάνατο σχεδόν σε κάθε φυλή ανά τους αιώνες.

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή στο χριστιανικό ημερολόγιο και τα αυγά είχαν μεγάλη σημασία για τους πρώτους Χριστιανούς. Η έλευση της άνοιξης μετά τον ζοφερό χειμώνα ήταν ο προάγγελος της νέας ζωής και τα αυγά ήταν μια συμβολική αναπαράσταση της Ανάστασης του Ιησού.

Τα πρώτα χρόνια, τα παιδιά έβαφαν κόκκινα τα αυγά σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, και στην Ελλάδα και στη Συρία ανταλλάσσονταν τα κατακόκκινα αυγά ως δώρα. Τα κίτρινα και πράσινα αυγά ήταν επίσης δημοφιλή στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Πώς φτάσαμε στις σοκολατένιες λιχουδιές

Ο δέκατος έβδομος και ο δέκατος όγδοος αιώνας είδε την κατασκευή παιχνιδιών σε σχήμα αυγού που δίνονταν ως δώρα στα παιδιά το Πάσχα να παίρνει διαστάσεις. Στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοράσουν αυγά από χαρτόνι ή papier-mâché καλυμμένα με μετάξι, δαντέλα ή βελούδο, στα οποία έκρυβαν μικρά δώρα. Μέχρι τον 19ο αιώνα τα δώρα σταδιακά έγιναν σατέν αυγά γεμάτα με σοκολάτες και γλυκά.

Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό έκανε την εμφάνισή του στη Γαλλία τον 19ο αιώνα όπου και γνώρισε μια απίστευτα γλυκιά επιτυχία. Οι ζαχαροπλάστες εξελίχθηκαν σε δεξιοτέχνες του είδους με τους Γερμανούς συνάδελφους τους να τους συναγωνίζονται επάξια και μάλιστα ήταν εκείνοι που διακόσμησαν την επιφάνεια του αυγού με τις χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.

Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά δεν ήταν πλούσια διακοσμημένα, αλλά πολύ λιτά και τυλιγμένα σε απλό χαρτί. Στη συνέχεια, για λόγους εντυπωσιασμού τυλίγονταν σε χαρτί με ζωηρά, έντονα χρώματα, συσκευάζονταν σε πολυτελή κουτιά ή καλάθια και φυσικά ήταν αρκετά ακριβά προορισμένα μόνο για λίγους. Τα πρώτα αυτά αυγά ήταν συμπαγή, αρκετά βαριά και δεν ήταν εύκολο να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, αφού οι ζαχαροπλάστες για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν αρκετές στρώσεις πάστας σοκολάτας.

Όταν οι τεχνικές παρασκευής σοκολάτας άρχισαν να βελτιώνονται, μια εταιρεία του Μπρίστολ, η J.S. Ο Fry (αργότερα μέρος της αυτοκρατορίας Cadbury) παρήγαγε τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά στην Αγγλία το 1873, τα οποία ήταν μια μεγάλη (αν και ακριβή) καινοτομία και ήταν φτιαγμένα σε καλούπι με μια λεπτή πλάκα σοκολάτας και άδειο στο εσωτερικό του. Το αγγλικό κοινό ενθουσιάζεται με συνέπεια πολλές εταιρείες στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες να αρχίσουν τη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών του Πάσχα.

Αυτά τα πρώτα κούφια σοκολατένια αυγά ήταν δύσκολα για να παραχθούν καθώς τα καλούπια ήταν στρωμένα με πάστα σοκολάτας κάθε φορά. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έφτιαχναν σοκολατένια αυγά στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα, αλλά καθώς η σοκολάτα δεν μπορούσε να καλουπωθεί με επιτυχία, αυτά τα πρώιμα αυγά ήταν από συμπαγή σοκολάτα.

Το 1873 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σοκολατένιου αυγού, αφού η αγγλική εταιρεία Js Fry δημιουργεί για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή το πρώτο σοκολατένιο αυγό. Η σοκολάτα γάλακτος δεν ήταν διαθέσιμη παρά μόνο μετά το 1875, όταν ο Ελβετός σοκολατοποιός Daniel Peter δημιούργησε μια συνταγή, χρησιμοποιώντας αποξηραμένο γάλα.

Η Cadbury’s παρήγαγε το πρώτο σοκολατένιο αυγό από σοκολάτα γάλακτος το 1905. Η καινοτομία αυτού του νέου τύπου σοκολάτας ήταν εκπληκτική και οι πωλήσεις πασχαλινών αυγών αυξήθηκαν πάρα πολύ. Το φινίρισμα “κροκόδειλος” ήταν μια γερμανική εφεύρεση, η οποία, με το σπάσιμο της λείας επιφάνειας, έκρυβε μικρές ατέλειες και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από ορισμένους κατασκευαστές. Τα περίτεχνα σχέδια με τα οποία άρχισαν να διακοσμούνται τα αυγά είναι μοτίβα εμπνευσμένα από τη γαλλική, ολλανδική και γερμανική τέχνη αλλά και από την αγγλική τέχνη της Βικτωριανής εποχής.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version