«Έπιασαν» τον Μάη στο Παρίσι

-
3

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και την  αστυνομία, στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις …μεταρρυθμίσεις Μακρόν.

Νωρίτερα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, όπως γνωστοποίησε η αστυνομία, η οποία καταμέτρησε και 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης, από τους οποίους 1.200 κουκουλοφόροι, μέλη του αναρχικού κινήματος των "blacks blocs". Σύμφωνα ωστόσο με το συνδικάτο CGT, στην πορεία συμμετείχαν 55.000 άνθρωποι.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε με δυσκολίες, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια και κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων και να πετούν βόμβες μολότοφ. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η αστυνομία ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν την διαδρομή της πορείας.

Με κεντρικό σύνθημα «Παρίσι ξεσηκώσου» οι οργανώσεις των "black blocks" μπήκαν στην κεφαλή της πορείας, την ώρα που διαδηλωτές εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, ενός  χώρου στάθμευσης λεωφορείων, αλλά και εναντίον αυτοκινήτων ακόμη και ενός σκούτερ.

Σχεδόν 200 μέλη των ακροαριστερών αναρχικών "blacks blocs" προσήχθησαν, αφού περικυκλώθηκαν από την αστυνομία, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «εξτρεμιστικές ομάδες» θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μαΐου σε ένα «μεγάλο ραντεβού επανάστασης».

Πιο ήρεμα ήταν τα πράγματα στην γαλλική επαρχία, όπου και εκεί έγιναν διαδηλώσεις. Από την Μασσαλία με ένα τεράστιο πανό οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».

Ο Μακρον πάντως ήταν λίγο δύσκολο να το ακούσει, αφού βρίσκεται σε πολυήμερο ταξίδι στην Αυστραλία.