Αβραμόπουλος: Μοιραία για την Ευρώπη η κατάργηση του χώρου Σένγκεν

-118


+100%-

Το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν θα ήταν μοιραίο για την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Σένγκεν είναι εν ζωή, και πρέπει να παραμείνει εν ζωή, γιατί αν η Σένγκεν πεθάνει, η Ευρώπη θα πεθάνει».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, θέλουν αλλαγή των κανόνων που ισχύουν σήμερα στον χώρο Σένγκεν, επικαλούμενες κυρίως την τρομοκρατική απειλή. Από την πλευρά της η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε κατ ΄ αρχήν μια μεταρρύθμιση, αλλά δεν θέλει να φθάσει στο σημείο που απαιτούν το Παρίσι και το Βερολίνο, καθώς και η Αυστρία και η Δανία.

Η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συνεχίσει έως τις 30 Απριλίου 2018 τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους επανέφερε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι οποίοι λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου. Ανάλογη ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη και η Γερμανία.

bookmark icon