Ανακήρυξαν την Αν. Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των Παλαιστινίων

-430


+100%-

Δυναμική απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ και στο Ισραήλ έδωσαν οι ηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, καλώντας την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν στο ανακοινωθέν του οι μουσουλμάνοι ηγέτες.

Οι ίδιοι εκτιμούν παραλλήλως ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» και αποτελεί «εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης».

Αναφέρουν τέλος ότι η Ουάσινγκτον, με την απόφαση αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».

 

bookmark icon