Νετανιάχου: Το Ιράν λέει ψέματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα

-
22

Για «νέες και καθοριστικές αποδείξεις», που όπως υποστήριξε αποδεικνύουν ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» από την ημέρα που υπέγραψε με την διεθνή κοινότητα την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Τεχεράνη μετέφερε τις εργασίες του προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία. Παραλλήλως υποστήριξε ότι  η αποθήκη, όπου βρίσκονται τα απόρρητα αρχεία για τα ατομικά όπλα του Ιράν, είναι εγκατεστημένη μέσα σε τεράστια μεταλλικά καταφύγια.

Ανέφερε τέλος ότι το Ισραήλ έχει στην κατοχή του «ακριβή αντίγραφα» των αρχείων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ παρουσίασε και ένα βίντεο, το οποίο -όπως υποστήριξε- δείχνει τις ιρανικές εγκαταστάσεις.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ισραηλινού κράτους έγιναν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, λίγες ώρες μετά την επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στην Συρία, για τις οποίες μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ.

Σημειώνεται επίσης ότι την Κυριακή ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και συνομίλησαν για το Ιράν. Στις κοινές δηλώσεις ο Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του «για την επικίνδυνη κλιμάκωση, εκ μέρους του Ιράν, των απειλών εναντίον του Ισραήλ και της περιοχής». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε ως την «σημαντικότερη απειλή για την υφήλιο … το πάντρεμα του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τα πυρηνικά όπλα» και ιδίως «την απόπειρα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».