Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ λόγω PKK

-
1

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, επέβαλαν την Τετάρτη οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνήτη της περιοχής η απαγόρευση ισχύει από τις 08:00 (07:00 ώρα Ελλάδος) στις τοποθεσίες που βρίσκονται στις περιοχές Σιλβάν, Κουλπ, Λίτσε και Χάζρο και γίνεται με στόχο να επιτραπεί στις δυνάμεις ασφαλείας να "εξουδετερώσουν" μέλη, μεταξύ των οποίων και στελέχη, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το εύρος της περιοχής στην οποία επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας δεν έχει προηγούμενο και γίνεται ενώ είναι σε εξέλιξη, από τις 20 Ιανουαρίου η επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας κατά της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η  Άγκυρα θεωρεί ότι αυτή η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας είναι  τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται στενά με το PKK. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες υποστηρίζονται ωστόσο από τις ΗΠΑ, οι οποίες τους εξόπλισαν και τους εκπαίδευσαν για να πολεμήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, διεξάγει από το 1984 έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο και ότι στις συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με τους Κούρδους αυτονομιστές έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.