Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Μογκερίνι και προσκαλεί τον Αμπάς στις Βρυξέλλες

-43


+100%-

Να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» στις αντιδράσεις τους, σε μια ενδεχόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τους Παλαιστίνιους η  επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς η Μογκερίνι επανέλαβε ότι «σταθερή θέση» της ΕΕ είναι ότι «το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δύο πλευρών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Μογκερίνι επαναλαμβάνει επίσης ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της επανέναρξης «μιας πραγματικής ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε μια λύση των δύο κρατών», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μοναδική προοπτική που «εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια».

Η Μογκερίνι χαιρέτισε την δέσμευση του προέδρου Αμπάς ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα είναι ειρηνικές και στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος  κάλεσε τον Αμπάς να συναντηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ανεπίσημη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ θα έχει την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

bookmark icon