Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρετίζουν την πρόταση Γιούνκερ για έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην ΕΕ

-228


Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία χαιρέτισαν την Τετάρτη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Η πρόταση Γιούνκερ έρχεται μετά τις πέσεις που άσκησαν οι τρεις χώρες για στενότερη εποπτεία των εξαγορών ευαίσθητων τομέων της ευρωπαϊκής τεχνολογίας από ξένους επενδυτές.

Οι ανησυχίες των τριών χωρών εκφράζονταν με αφορμή την αύξηση τέτοιων συμφωνιών κυρίως με Κινέζους επενδυτές.

Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν ένα σύστημα για τον έλεγχο των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας από επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες.

Έτσι σήμερα, στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε αναφορά στη θέσπιση αυτού του ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.

«Η Ευρώπη και φυσικά η Γερμανία είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές στις επενδύσεις από το εξωτερικό», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους της Γαλλίας και της Ιταλίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «χρειάζεται να αποτρέψουμε άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή στάση μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους βιομηχανικά συμφέροντα» και σημείωσε ότι «στο μέλλον, οι χώρες-μέλη θα έχουν σαφή δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην περίπτωση άμεσων επενδύσεων, κρατικά ελεγχόμενων, σε ευρωπαϊκές εταιρείες».

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα χαιρέτισαν επίσης τις προτάσεις του Γιούνκερ.

Σε ανάλογο πνεύμα και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπουνο Λε Μερ ο οποίος τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τον εαυτό της, ιδίως όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι δίκαιος και έχουμε να κάνουμε με σημαντικά, εθνικής στρατηγικής συμφέροντα».

bookmark icon
error: Content is protected !!