Δημιουργούνται περιθώρια για την μείωση της φορολογίας, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών

-51


+100%-

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και την βελτίωση των μηχανισμών συλλογής εσόδων, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογίας».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, επιστρέφει ξανά στην ανάπτυξη και το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και ακόμα μεγαλύτερους το 2018».

Ανέφερε επίσης ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπονται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα και της ακίνητης περιουσίας από το 2019, διευκρινίζοντας ότι «όσο διευρύνεται η φορολογητέα βάση, τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Η κ. Παπανάτσιου μίλησε για την εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην  διευκόλυνση των πολιτών στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές, ενώ αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του συστήματος Taxis για να μην χρειάζεται οι φορολογούμενοι να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.

Σε ό, τι αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση η υφυπουργός τόνισε ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ενώ για το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι θα δοθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη και εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αγορά.

Ειδικά για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η κ. Παπανάτσιου είπε ότι

  • Ο εκσυγχρονισμός των τελωνείων θα ξεκινήσει από το τελωνείο στους Κήπους του Έβρου
  • Το υπουργείο θα φροντίσει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της περιοχής, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.

Ανέφερε μάλιστα ότι στο 80% των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους σε γειτονικές χώρες, η μεταφορά αυτή είναι εικονική και δημιουργεί καταχρηστικές πρακτικές, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

 

bookmark icon