Δημοσιονομική πειθαρχία που δεν σκοτώνει την ανάπτυξη το όραμα του Γιούνκερ

-111


Για άνεμο αισιοδοξίας που επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ.

Ο Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να δώσει αποτελέσματα για τους πολίτες της και ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς όφελός μας καθώς είμαστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα κράτη μέλη.

«Ζητούμε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δεν θέλουμε να οδηγήσουμε σε θάνατο την ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πια είναι η αρχική μας πορεία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, διατύπωσε την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης εμπορικών συνομιλιών με την  Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Τέλος σημείωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει τη θέσπιση λεπτομερών ελέγχων για τις ξένες επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας τομείς και επιχειρήσεις της ΕΕ.

bookmark icon
error: Content is protected !!