Διαπραγματεύσεις πρότειναν οι Κούρδοι στην Βαγδάτη

-84


+100%-

 

Την διεξαγωγή συνομιλιών με τις ιρακινές αρχές για το καθεστώς των κουρδικών αεροδρομίων, των συνοριακών φυλακίων και των τραπεζών, μέτωπα στα οποία το Ιράκ έχει θέσει περιορισμούς, πρότεινε η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη έλαβε τα μέτρα αυτά μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, το οποίο η κυβέρνηση του Ιράκ χαρακτήρισε παράνομο.

«Προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη συλλογική τιμωρία, ενημερώνουμε ξανά τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου και διαπραγματεύσεων βάσει του ιρακινού Συντάγματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Παραλλήλως προτείνει τη διεξαγωγή συζητήσεων «για τα φυλάκια, το εσωτερικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, τις τράπεζες και τα αεροδρόμια».

Την Τετάρτη οι κουρδικές αρχές κατηγόρησαν τις ιρακινές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες ότι «προετοιμάζουν μια μεγάλη επίθεση» στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού διέψευσε ότι έχει προγραμματιστεί επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και επισήμανε ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη μεθόριο με τη Συρία.

bookmark icon