ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται ώθηση στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα

-30


+100%-

Να δώσει μια νέα ώθηση στην ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα κάλεσε σήμερα την Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες, να υπάρξουν μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά αποθέματα ασφάλειας και να ενισχυθούν οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για την χάραξη της πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη που σημειώνεται στην περιοχή.

Ο Λίπτον τόνισε επίσης ότι πολλές τράπεζες καταγράφουν σταθερά χαμηλές αποδόσεις του ενεργητικού και του μετοχικού τους κεφαλαίου, κάνοντας λόγο για μία τάση που μπορεί να συνεχιστεί, αν λάβουμε υπόψη τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρώπη και τις επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Αυτό, σημείωσε ο Λίπτον, δυσχεραίνει την άντληση κεφαλαίων και καθιστά τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα.

«Υπάρχει μια σοβαρή ανάγκη για συγκέντρωση και εξορθολογισμό του κλάδου, περιλαμβανομένης της εξάλειψης των μη βιώσιμων τραπεζών και της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών», είπε ο Λίπτον και πρόσθεσε: «Ιδανικά, αυτή η συγκέντρωση θα περιλάμβανε μεγάλο μέρος της διασυνοριακής γκάμας. Όμως, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές έχουν περιοριστεί περισσότερο στα εθνικά σύνορα τα τελευταία 10 χρόνια».

Ο Λίπτον τόνισε επίσης ότι η πρόοδος στο σχέδιο της ΕΕ για μια «ένωση των κεφαλαιαγορών» κινείται πιο αργά από το επιθυμητό και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για αυτή την διαδικασία.

Ανέφερε ακόμη ότι το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά αφορά τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο και ότι πολλές από αυτές μεταφέρουν ήδη σημαντικές δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αναφερόμενος τέλος στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης τόνισε ότι οι χώρες χρειάζονται πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, ενώ επανέλαβε το αίτημα του ΔΝΤ για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ.

bookmark icon