Εκδηλώσεις στην Αθήνα για την απελευθέρωση

-122


+100%-

Με σειρά εκδηλώσεων ο δήμος Αθηναίων τιμά την επέτειο της 12ης  Οκτωβρίου του 1944, της ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 11 π.μ. της Πέμπτης θα γίνει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων.

«Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», τονίζει σε μήνυμά του ο κ. Καμίνης.

Στο εορταστικό κλίμα συμμετέχουν από κοινού, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση δράσεων στον κεντρικό τόπο εκδηλώσεων, το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στις 7 μμ, στο Πάρκο Ελευθερίας διοργανώνεται συναυλία, ενώ θα γίνουν και δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού», στα οποία προσεγγίζεται η κοινωνία της περιόδου 1940-44, σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες για την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, καθώς και μουσικές εκδηλώσεις.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται από την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944 – Η πόλη και οι άνθρωποί της – Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης – καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

Παραλλήλως λειτουργεί η έκθεση κόμικς με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα – Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Πρόκειται για μια διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην Κατοχική Αθήνα με το πενάκι των: Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Πέτρου Ζερβού, Δημήτρη Καμένου, Λέανδρου, Τάσου Μαραγκού, Θοδωρή Μπαργιώτα, Αλέξιας Οθωναίου, Αλέκου Παπαδάτου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργου Τραγάκη, Γιώργου Φαραζή, Πέτρου Χριστούλια (επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς).

bookmark icon