Εκπρόσωπος: Πολιτικό κεφάλαιο το πλεόνασμα

-
3

Η χώρα οδηγείται στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018 και στόχος είναι το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης. Αυτό δήλωσε ο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του.

Παραμένει ψηλά στην ατζέντα να επιτευχθεί έξοδος από το πρόγραμμα με τους καλύτερους όρους, να κλείσει η αξιολόγηση και να μπουν στη τελική ευθεία οι δράσεις για ρύθμιση του χρέους. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση περιμένει πολλά από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Έχω την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα τέτοιο πλεόνασμα 4,1 % - 4,2 % δίνει τη δυνατότητα και μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα», είπε.

«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα για 15 με 20 μέρες, δεν εκτιμώ ότι θα έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ούτε θα προσέδιδε περαιτέρω αξιοπιστία στη διαδικασία της εξόδου», ανέφερε σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για το χρέος είπε πως έχει ήδη συμφωνηθεί και η εξυπηρέτησή του δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. «Πιθανώς η συμμετοχή του ΔΝΤ να οδηγούσε σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία ωστόσο δε νομίζω ότι θα ήταν η κρίσιμη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε χρηματοδοτικά το ελληνικό χρέος για τα επόμενα αρκετά χρόνια», δήλωσε.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές ζήτησαν να γίνουν εκλογές πριν από την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. «Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε», είπε.

«Κανένας δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, πριν από την 1 Ιανουαρίου 2019. Από κει και πέρα προβληματισμοί, επιφυλάξεις κατατέθηκαν στον διάλογο και αυτό είναι εύλογο και θεμιτό, όπως συμβαίνει σε όλες τις ΚΟ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φρεγάτες και Τουρκία

Για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμησε ότι οι εκ Τουρκίας δηλώσεις δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα, παρά συγκροτημένη στρατηγική. «Θέλω να κρατήσω τη δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφόρων αλλά και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε.

Ειδικά για τα περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, ο υπουργός είπε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο διότι αυτό θα ήταν ευθεία παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών και των ρυθμίσεων της ελληνικής και διεθνούς έννομης τάξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, εφόσον είναι κράτος δικαίου να περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν είναι στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και οφείλει να τηρήσει τον νόμο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε -και κάνουμε- είναι να εντείνουμε την πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις της η οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.