Επαφές Τίλερσον με ευρωπαίους ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου Τραμπ για το Ιράν

-70


+100%-

Τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σχετικά με την ανακοίνωση που σχεδιάζει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα Παρασκευή, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον τις τελευταίες ημέρες επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, καθώς και με τον Κινέζο κυβερνητικό σύμβουλο Γιανγκ Τζιετσί.

Ανακοινώνοντας τις τηλεφωνικές επαφές, η εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι «έγιναν κυρίως για να ακούσει, να συμβουλευθεί, να συζητήσει σχετικά με τη συνολική παρουσίαση, αν θέλετε, του σχεδίου που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος».

Αν και οι Αμερικανοί επικριτές της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα επιτύχει να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση για να γίνει η συμφωνία αυστηρότερη, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να ξανανοίξει διάλογος για το κείμενο, καθώς γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν πάλι στο Ιράν.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έχει ήδη επισημάνει, ότι η απόφαση που θα πάρει η Τεχεράνη στην περίπτωση που ο Τραμπ δεν επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από το «πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι».

bookmark icon