Ζήτημα αλληλεγγύης στην ΕΕ έθεσε ο Τσίπρας

-
0
Τσίπρας: Στόχος η αυτοδύναμη έξοδος από την εποπτεία

ο πρόβλημα με την Ευρώπη τώρα είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, αν δεν είναι στην “αυλή” τους, δεν είναι δικό τους. Και αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα συνολικά της ΕΕ».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στο Φόρουμ του Νταβός και στο πάνελ με αντικείμενο: «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», με αφορμή το μεταναστευτικό - προσφυγικό και πώς αυτό το πανευρωπαϊκό ζήτημα αντιμετωπίζεται έως τώρα από την ΕΕ.

Πρόσθεσε επίσης ότι «αν πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός α λα καρτ, που κάποιοι έχουν μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις, αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μέλλον μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, αν και δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές τα πήγαν πολύ καλά στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα του ελλείματος αλληλεγγύης σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες, με αποτέλεσμα πλέον το βασικό πολιτικό πρόβλημα να είναι η άνοδος των ρατσιστικών, εθνικιστικών, και λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες, όχι μόνο δεν πιστεύουν στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και τις αντιστρατεύονται.

Σημείωσε τέλος ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή.