ΗΠΑ: Πρώτα λύση στο όνομα και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

-
3

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ παραμένει η επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό. Αυτό υπενθύμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στην Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο Πεντάγωνο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πεντάγωνο αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κινούνται στην γραμμή του Βουκουρεστίου και στηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», σημειώνει χαρακτηριστικά η  ανακοίνωση.

Ο Τζιμ Μάτις επαίνεσε πάντως την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει η ΠΓΔΜ, προκειμένου να πιάσει τον προβλεπόμενο νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ. Παραλλήλως ευχαρίστησε τα Σκόπια για την συμβολή τους σε στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία και στο Ιράκ.