Η Ελλάδα χαιρετίζει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Άμυνας

-278


+100%-

Συμφωνία για την στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα οι 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η ελληνική πλευρά χαιρέτισε την Συμφωνία και αμέσως μετά την υπογραφή της ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε: «Σήμερα συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε, τα 23 από τα 28 κράτη, μία συμφωνία συνεργασίας».

Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για την δημιουργία της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας» (PESCO) για την οποία οι υπουργοί εξωτερικών των 23 χωρών υπογράμμισαν ότι «είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της».

Παραλλήλως οι 23 υπουργοί εξωτερικών προσυπέγραψαν τον κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη. Ανάμεσα σε αυτές είναι η υποχρέωση «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».

Τα κράτη-μέλη που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Άλλα κράτη-μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 11 Δεκεμβρίου.

bookmark icon