Η Μόσχα καταγγέλλει τοποθέτηση αμερικανικού στρατού κοντά στα σύνορά της

-159


+100%-

Την εγκατάσταση μιας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων οχημάτων του αμερικανικού στρατού στα σύνορά της κατήγγειλε σήμερα η Μόσχα, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι παραβιάζεται η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ρωσία με το ΝΑΤΟ.

«Τα στρατεύματα της 3ης θωρακισμένης ταξιαρχίας (στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής) θα έπρεπε να έχουν αντικαταστήσει τους στρατιώτες της 2ης ταξιαρχίας θωρακισμένων των αμερικανικών δυνάμεων για να μην παραβιάζεται η Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ- Ρωσίας, που υπεγράφη το 1997», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Προσθέτει επίσης ότι, αντί να απομακρυνθεί από την περιοχή, «η 2η ταξιαρχία θωρακισμένων των ΗΠΑ έφτασε διακριτικά στην Πολωνία και εγκαταστάθηκε εκεί μαζί με τα τεθωρακισμένα της».

Τις καταγγελίες έκανε ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι «στο διάστημα αυτό ο στρατιωτικός εξοπλισμός της 3ης αμερικανικής ταξιαρχίας θωρακισμένων παρέμεινε στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής».

Αυτό σημαίνει, είπε ο Ρώσος υποστράτηγος, ότι μία επιπλέον ταξιαρχία «έχει αναπτυχθεί ντε φάκτο» κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στη Βαρσοβία διαψεύδει την ανάπτυξη νέας ταξιαρχίας, εξηγώντας σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για μονάδες που ήταν ήδη ανεπτυγμένες στην περιοχή.

Η Μόσχα αποδίδει αυτές τις κινήσεις στην «υστερία» του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων Ρωσίας- Λευκορωσίας, που έγιναν από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, για τα οποία η Λιθουανία και η Εσθονία είχαν καταγγείλει ότι κινητοποιήθηκαν 100.000 στρατιώτες.

bookmark icon