Και αν οι S-300 πάνε στην Συρία; Κίνδυνος για Ισραήλ, ανακούφιση Ιράν

-
3

"Το ζήτημα της αποστολής S-300 στην Συρία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί". Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Πεκίνο, αλλά η ανησυχία στην περιοχή και ειδικά στο Ισραήλ, παραμένει.

"Δεν θα επιτρέψουμε η Συριακή Αραβική Δημοκρατία να βρεθεί ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες, παρόμοιες με αυτήν της 14ης Απριλίου", δήλωσε Λαβρόφ, επικαλούμενος σχετική δήλωση του προέδρου Πούτιν, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζει τα χαρτιά του.

"Ποιες συγκεκριμένες αποφάσεις θα λάβει η ηγεσία Ρωσίας και Συρίας είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε", είπε και παράλληλα δήλωσε πως ίσως επαναληφθούν οι "προβοκάτσιες", όπως τις ανέφερε χαρακτηριστικά, των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην Συρία, εκφράζοντας την ανησυχία της Μόσχας για τα αμερικανικά σχέδια σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Ο Λαβρόφ όμως κατηγόρησε και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, λέγοντας πως οι θέσεις που εξέφρασε για την Συρία είναι αποικιοκρατικές. "Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσετις ΗΠΑ να μην αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την Συρία...ότι είναι ανάγκη να μείνουν εκεί σχεδόν σε μόνιμη βάση, να οικοδομήσουν τη νέα Συρία. Αυτή είναι αποικιοκρατική θέση", είπε.

Σε κάθε περίπτωση τυχόν πώληση ρωσικών συστημάτων S-300 στην Συρία θα αναβαθμίσει κάθετα τις δυνατότητες της συριακής αεράμυνας και θα "κλείσει" τον συριακό ενανέριο χώρο στο Ισραήλ με ότι αυτό συνεπάγεται και για την στρατιωτική παρουσία του Ιράν στο συριακό έδαφος.