Και ξαφνικά ΚΥΣΕΑ για FREMM, Mirage και F-16

-
6

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συγκαλέσει στις 18:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την εξέταση και την έγκριση προγραμμάτων ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια περίοδο που οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε ενδεχόμενο.

Το ΚΥΣΕΑ δεν θα ασχοληθεί σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες με προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων, αλλά το επίκεντρο θα είναι οπλικά συστήματα τα οποία υπηρετούν ήδη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ο στόλος μαχητικών αεροσκαφών και το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα είναι η αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 στην έκδοση «V» (Viper), τη σύμβαση FOS (Follow-on-Support) για τον στόλο των γαλλικής προέλευσης μαχητικών Mirage, καθώς επίσης και την ενοικίαση με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing) δύο γαλλικών φρεγατών FREMM.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά των εκσυγχρονισμό των μαχητικών της και η αναβάθμιση των F-16 είναι κίνηση επιβεβλημένη από τα πράγματα. Άλλωστε δυνατότητα αγοράς νέων αεροσκαφών δεν υπάρχει και κάποιες φωνές για αγορά λίγων F-35 JSF αντί του εκσυγρονισμού των F-16 σε επίπεδο Block 70 Viper, απλά δεν πείθουν, καθώς το κόστος αγοράς των εν λόγω μαχητικών είναι εξαιρετικά υψηλό.

Όσον αφορά την χρονομίσθωση φρεγατών FREMM επίσης αποτελεί λύση ανάγκης και προϊόν πολιτικής απόφασης. Το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε αγορά έξι σκαφών του τύπου, οπλισμένο έκαστο με 16 πυραύλους κρουζ τύπου SCALP Naval. Στόχος ήταν η αντικατάσταση ισάριθμων σκαφών της κλάσης "S". Οι ενοικίαση δύο φρεγατών είναι σαφώς καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν είναι η λύση.