Και οι υπουργοί Εξωτερικών στην συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

-
4

Συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ πριν από λίγο, και μετά την περίπου δίωρη διμερή επαφή των δύο πρωθυπουργών, στην συνάντηση μπήκαν και συμμετέχουν πλέον και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εντωμεταξύ, πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του σταματούν το μποϋκοτάζ και επιστρέφουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η απόφαση επιστροφής στη Βουλή ελήφθη προκειμένου οι βουλευτές του να αντιταχθούν, με την κατάθεση τροπολογιών, στο νόμο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Το VMRO-DPMNE σημείωσε ότι η επιμονή της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στην υιοθέτηση ενός «αντισυνταγματικού νόμου» για τις γλώσσες θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και θα διαταράξει τη συνοχή μεταξύ των πολιτών.

«Με την παρουσία μας στη Βουλή θα επιχειρήσουμε για μια ακόμη φορά να πείσουμε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τους κινδύνους και τις συνέπειες από την υιοθέτηση του νόμου, ο οποίος όχι μόνον αποκλίνει από το πλαίσιο του Συντάγματος και της Συμφωνίας της Οχρίδας, αλλά θέτει σε υποδεέστερη θέση τους Τούρκους, τους Ρομά, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τα μέλη όλων των λοιπών εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα », αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ωστόσο ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE, αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα που τον θέτει σε ισχύ, αναπέμποντάς τον εκ νέου στη Βουλή.

Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE απέχουν πάνω από ένα μήνα από τις εργασίες του κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση βουλευτών και υποστηρικτών του κόμματος σχετικά με τα βίαια γεγονότα στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στις 27 Απριλίου 2017.