«Κόκκινο» πανί ο Κοτζιάς

-
5

Σε υψηλούς τόνους αλλά σε επίπεδο εκπροσώπων συνεχίζεται η αντιπαράθεση των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στον απόηχο του σοβαρότατου επεισοδίου στα Ίμια και με αφορμή τις δηλώσεις Κοτζιά για μη «ειρηνική στάση» σε περίπτωση επανάληψης.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς», ότι «αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της» και ότι «επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό». Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να υιοθετήσει τον διάλογο, τονίζοντας ότι «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτήρισε ανεύθυνη. Υποστήριξε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών ξεπέρασε τα όρια και τον κάλεσε «να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «ανησυχητικές» αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ. Σημείωσε επίσης ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Συνεχίζοντας να επικαλείται την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι Τσίπρας και Γιλντιρίμ συζήτησαν ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση».

Το βίντεο που έδειξε ο Καμμένος στο ΝΑΤΟ

Τη στιγμή του εμβολισμού του «Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό, την ώρα που εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, κατέγραψαν οι κάμερες που φέρει το πλοίο του Λιμενικού.

Πρόκειται για το βίντεο που παρουσίασε  στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Πάνος Καμμένος, στο οποίο φαίνεται το τουρκικό πλοίο να κατευθύνεται με ταχύτητα εναντίον του ελληνικού με προφανή στόχο να το εμβολίσει.

«Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό», είχε δηλώσει μετά την Σύνοδο ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στο βίντεο.