Μέρκελ και Σουλτς απαντούν στον Ερντογάν

-294


 Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγγελας Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς στο παραλήρημα Ερντογάν, ο οποίος καλεί τις τελευταίες ημέρες τους Τουρκικής καταγωγής Γερμανούς ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα,  Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και τους Πράσινους.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε: «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Παραλλήλως, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμαινε: «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές». Απευθυνόμενος μάλιστα στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του χριστιανοδημοκράτη υπουργού  Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ, ο οποίος υπογραμμίζει στην εφημερίδα «Bild» ότι η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Καγγελαρίας.

bookmark icon
error: Content is protected !!