Μαθήματα αντιμετώπισης του ισλαμικού εξτρεμισμού δίνει στους Ευρωπαίους ο Σεΐχης Ναϊτζάν

-107


+100%-

Η ελλιπής επιτήρηση της λειτουργίας των τεμενών από την πολιτεία αποτελεί την κύρια αιτία της ανόδου του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στην Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό, αρμόδιο για την ανοχή, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Ναϊτζάν Μουμπάρακ αλ Ναϊτζάν.

«Δεν μπορείς απλώς να επιτρέπεις να ανοίγει ένα τέμενος και να επιτρέπεις σε οποιονδήποτε να πάει εκεί και να κάνει κήρυγμα. Πρέπει να υπάρχουν άδειες», δήλωσε ο Σεΐχης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει ακόμη στην Γαλλία και στην Βρετανία και υποστήριξε ότι οι μουσουλμάνοι ριζοσπαστικοποιούνται σε τζαμιά, στα οποία οι αρχές δεν ασκούν επαρκή έλεγχο.

«Σας προσφέραμε πάντα βοήθεια, σας λέγαμε πάντα ότι θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους, αλλά καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχθηκε ποτέ την βοήθειά μας», δήλωσε ο Σεΐχης αλ Ναϊτζάν και επισήμανε ότι στην χώρα του οι χώροι λατρείας λειτουργούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. Υποστήριξε μάλιστα, ότι επειδή στη χώρα του υπάρχει αυτός ο έλεγχος γι αυτό έχουν αποτραπεί τρομοκρατικές επιθέσεις από ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Νομίζουμε επίσης ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη», είπε ο Σεΐχης Ναϊτζάν, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αγνές προθέσεις όταν επιτρέπουν «σε αυτούς τους ανθρώπους» να δημιουργήσουν τα δικά τους τεμένη. Υποστήριξε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να εργάζονται σε αυτά μόνο άνθρωποι που έχουν ειδική ισλαμική εκπαίδευση και έχουν την σχετική άδεια. «Στο κάτω-κάτω δεν επιτρέπεται να μπει ο καθένας έτσι απλά σε μια εκκλησία στην Ευρώπη και να κάνει κήρυγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

bookmark icon