Νέα βόμβα Νετανιάχου. Συζητά με τις ΗΠΑ προσάρτηση της Δυτ. Όχθης

-
1

Νέα βόμβα στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο "έριξε" ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπό του συζητά εδώ και "κάποιο καιρό" με την αμερικανική κυβέρνηση ένα σχέδιο για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Για το θέμα της προσάρτησης, μπορώ να σας πω ότι εδώ και κάποιο διάστημα το συζητώ με τους Αμερικανούς" φέρεται να είπε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, του Λικούντ.

Αν και η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στους εποικισμούς θεωρείται ότι ισοδύναμη με προσάρτηση, τα δημόσια σχόλια που του αποδίδονται αποτελούν την πρώτη έκφραση υποστήριξης εκ μέρους του ενός σχεδίου, το οποίο υποστηρίζουν πολλά μέλη του κόμματός του και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Ισραήλ.

Μια τέτοια προσάρτηση όμως θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την αναζήτηση ειρήνης με τους Παλαιστινίους και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, την οποία επιδιώκει ο ΟΗΕ, καθώς θα προκαλέσει όχι μόνο τις παλαιστινιακές, αλλά και διεθνείς αντιοδράσεις.

Άλλωστε, οι εποικιστικές δραστηριότητες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομη και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.