Ξένοι τζιχαντιστές μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη Ράκα της Συρίας, παραδέχεται ο διεθνής συνασπισμός

-168


+100%-

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος επιχειρεί στην Συρία, παραδέχθηκε την Τρίτη ότι είναι «πιθανό» ξένοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να κατάφεραν να διαφύγουν από την Ράκα, λίγο πριν την πτώση της πόλης.

Η παραδοχή αυτή, εκ μέρους του διεθνούς συνασπισμού έγινε μερικές ώρες μετά τη μετάδοση ενός αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του BBC.

Σύμφωνα με το χρονικό των γεγονότων, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πτώση της συριακής πόλης Ράκα, την οποία το Ισλαμικό Κράτος είχε μετατρέψει σε πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» του, το «πολιτικό συμβούλιο», μια αυτοδιοικητική δομή που συνέστησε η αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) που υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό σύναψε μία συμφωνία. Η συμφωνία προέβλεπε την αποχώρηση αμάχων και Σύρων Τζιχαντιστών.  Μάλιστα ο διεθνής συνασπισμός είχε αναφέρει τότε πως είχε λάβει τη διαβεβαίωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ότι δεν θα επιτρεπόταν σε ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να φύγουν από την πόλη. Κάπως έτσι στις 14 Οκτωβρίου εγκατέλειψε την Ράκα μία αυτοκινητοπομπή που μετέφερε 3.000 …άμαχους.

Όμως το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο μεταδόθηκε την Τρίτη, περιέχει δηλώσεις οδηγών της οχηματοπομπής, οι οποίοι ανέφεραν ότι  μετέφεραν εκατοντάδες βαριά οπλισμένους τζιχαντιστές, κυρίως ξένους. Το BBC, ανέφερε επίσης, ότι πολλοί από αυτούς ενδέχεται να πήγαν στην Τουρκία και να προετοιμάζουν από εκεί επιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων.

Τι λέει ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο στην οποία συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, ανέφερε: «Από τους 3.500 άμαχους που είχαν εγκαταλείψει τη Ράκα τότε, λιγότεροι από 300 αναγνωρίστηκαν ως πιθανοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις  προέβλεπε δακτυλοσκοπικό έλεγχο και έλεγχο φωτογραφιών όλων των ανδρών που βρίσκονταν σε στρατεύσιμη ηλικία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαφυγής γνωστών τζιχαντιστών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει «με 100% βεβαιότητα ότι όλοι οι μαχητές ταυτοποιήθηκαν κατά τη φυγή τους από τη Ράκα» και ανέφερε ότι είναι «πιθανό» ορισμένοι «μαχητές να μπόρεσαν να κρυφτούν μεταξύ των αμάχων» ή «να παρίσταναν τα ντόπια μέλη του Ισλαμικού Κράτους» και να διέφυγαν.

Σημείωσε τέλος ότι, όταν η αυτοκινητοπομπή βγήκε από την Ράκα, την επιτηρούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού,  αποφασίστηκε όμως να μην την βομβαρδίσουν, επειδή μετείχαν σε αυτήν 3.000 άμαχοι.

Το BBC μετέδωσε πάντως, ότι την αυτοκινητοπομπή την αποτελούσαν περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περισσότερα από 100 άλλα οχήματα του ίδιου του Ισλαμικού Κράτους.

bookmark icon