Ξεκλειδώνουν επενδύσεις 80 εκ. ευρώ

-79


+100%-

Επενδύσεις που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ «ξεκλειδώνουν» με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με νέα ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί εντός του επόμενου 10ημέρου στη Βουλή επιταχύνονται οι χρηματοδοτήσεις παλιών αιτήσεων για επενδυτικά σχέδια προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, καθώς τροποποιούνται επί το ευνοϊκότερο για τους επενδυτές οι αρχικές ρυθμίσεις του Ν.4399/2016 που αφορούν στην τμηματική καταβολή της επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων των  αναπτυξιακών νόμων 3299/2004 και 3908/2011.

«Με δεδομένη τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της δυνατότητας αμεσότερης καταβολής των ενισχύσεων, η ρύθμιση επιδιώκει την καταβολή άπαξ ή σε λιγότερες δόσεις των υπολειπόμενων ποσών ενίσχυσης στους επενδυτές, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να εκκαθαριστούν ταχύτερα οι εκκρεμότητες των παλαιών αναπτυξιακών νόμων» σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομίας.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τρία, κυρίως, μέτρα:

  • Αυξάνεται το όριο του υπολειπόμενου ποσού ενίσχυσης ή καταβολής της τελευταίας δόσης των 20.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ, προκειμένου αυτό να καταβληθεί άπαξ.
  • Δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης των δόσεων σε μία ή περισσότερες ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το ύψος του υπολειπόμενου ποσού ενίσχυσης, με έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
  • Λαμβάνεται πρόνοια, ώστε να καταβάλλεται άπαξ το σύνολο του υπολειπόμενου ποσού της επιχορήγησης σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε ειδικές περιοχές, δηλαδή σε ορεινές, παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές, περιοχές που παρουσιάζουν πληθυσμιακή μείωση, καθώς και περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Πηγή: ΑΠΕ

bookmark icon