Πέθανε ο Πίτερ Χολ

-150


 

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο σερ Πίτερ Χολ, ο σπουδαίος βρετανός σκηνοθέτης και ιδρυτής της Royal Shakespeare Company.

Την ανακοίνωση του θανάτου του Πίτερ Χολ έκανε το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο, του οποίου υπήρξε διευθυντής.

Ο Χολ έφυγε από τη ζωή, χθες Δευτέρα, στο University College Hospital, όπου νοσηλευόταν, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Πίτερ Χολ, ο οποίος είχε διαγνωστεί με άνοια το 2011 «ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεατρικός σκηνοθέτης και ιμπρεσάριος, η επιρροή του οποίου στην καλλιτεχνική ζωή της Βρετανίας τον 20ο αιώνα ήταν απαράμιλλη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η καριέρα του Πίτερ Χολ αριθμούσε περισσότερα από 50 χρόνια. Περίπου στα 25 του  ανέβασε σε παγκόσμια πρώτη στην αγγλική γλώσσα το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» και το 1960, σε ηλικία 29 ετών, ίδρυσε το Royal Shakespeare Company, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι το 1968.

Το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ήταν υπεύθυνος για την μετεγκατάστασή του από το θέατρο Old Vic στη σημερινή του θέση, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο χώρο στο Σάουθ Μπανκ του Τάμεση.

Εκτός από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, ο Χολ είχε σκηνοθετήσει και παραστάσεις όπερας, ενώ περιστασιακά ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, αλλά και  με την τηλεόραση.

Στα 50 χρόνια της καλλιτεχνικής δράσης του, ο Πίτερ Χολ είχε δώσει αγώνα για να πείσει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, αν και πάντα θεωρούσε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν το ζήτημα.

Ο Πίτερ Χολ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας. Ήταν μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας με πατέρα ανθρακωρύχο και δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη. Στα 14 του θέλησε να γίνει σκηνοθέτης, χωρίς να ξέρει καν τι είναι  αυτό το επάγγελμα, ωστόσο ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αργότερα στο Λονδίνο. Το 1973 αντικατέστησε τον σερ Λόρενς Ολίβιε στη θέση του διευθυντή του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε ως το 1988.

bookmark icon
error: Content is protected !!