"Παιχνίδια" με τον Πάιατ στην υπόθεση Novartis

-
3

Θέμα προέκυψε τελικά με όσα ανακοίνωσε η ΝΔ μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο γραφείο του στην Βουλή, με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε:

«Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Για την υπόθεση Novartis ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε: "Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς". Συζητήθηκαν, ακόμη, οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Αργότερα, ωστόσο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι σε επικοινωνία του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο κ. Παιατ είπε ότι δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Η αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων» δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα για το σκάνδαλο Novartis.

Παραίτηση Καπράλου από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η παραίτηση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, Σπύρου Καπράλου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ αναφέρεται: «O διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή κ. Σπύρος Καπράλος ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Η επιθυμία του είναι απολύτως σεβαστή. Η Νέα Δημοκρατία τον ευχαριστεί για την προσφορά του σε διευθυντικές θέσεις του Κόμματος την τελευταία εξαετία και εξυπακούεται ότι ο κ. Σπύρος Καπράλος παραμένει στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές».