Παραμένει κρατούμενος ο Τούρκος αξιωματικός

-
3

Νόμιμη έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο την απόφαση για την κράτηση του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος μαζί με άλλους επτά κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη το ανώτατο όριο κράτησης, που είναι 18 μήνες, και εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ.

Ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρει για τον Τούρκο αξιωματικό, ότι «η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια». Παραλλήλως απορρίπτει και την εναλλακτική πρόταση για υποχρεωτική διαμονή του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία υπό αστυνομική επιτήρηση, σημειώνοντας ότι  «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του πιλότου χαρακτήρισαν την κράτηση του αυθαίρετη, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψε ο δικαστής.

Με την απόφαση τεσσάρων σελίδων που δημοσίευσε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου γίνεται δεκτή ως νόμιμη η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε κράτηση στον Τούρκο στρατιωτικό.

«Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου», αναφέρεται στην απόφαση.