Πογκρόμ στην Τουρκία για την επιχείρηση κατά των Κούρδων

-
1

Ενεννήντα ένα άτομα συνέλαβαν το τελευταίο 24ωρο οι τουρκικές αρχές, ως ύποπτα για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι συλλήψεις γίνονται την ώρα που οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη τη χώρα σαρωτική επιχείρηση εναντίον χρηστών του Ίντερνετ, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι διανέμουν περιεχόμενα ευνοϊκά για τους Κούρδους μαχητές.

Την Τρίτη 23 άτομα συνελήφθησαν στη Σμύρνη, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Τσερκέζ Αϊντεμίρ, ενώ την Δευτέρα συνελήφθησαν 17 άνθρωποι στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, εννέα στην Άγκυρα και δεκάδες άλλοι σε όλη τη χώρα.

Πέρα όμως από τις συλλήψεις, ήδη από την Δευτέρα, άρχισε έρευνα σε βάρος τεσσάρων βουλευτών του HDP, οι οποίοι κάλεσαν τους πολίτες σε διαδήλωση κατά της επίθεσης στη Συρία.

Την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία εμπόδισε την πραγματοποίηση δύο διαδηλώσεων κατά της επιχείρησης, την μία στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν επτά άτομα, και την άλλη στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), σε ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ύπαρξη τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφων μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί. «Αυτός ο νέος καταιγισμός προπαγάνδας, η εντατικοποίηση του κυνηγιού των επικριτικών φωνών και η απουσία συζήτησης για τη στρατιωτική επιχείρηση καταδεικνύουν τον βαθμό της κατάλυσης του πλουραλισμού στην Τουρκία», τονίζει ο Γιόχαν Μπιρ, υπεύθυνος του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.