Προς νέες εκλογές η Ιταλία

-
2

Διλήμματα προς τα κόμματα έβαλε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους Ιταλούς, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα διλήμματα ωστόσο αφορούσαν μόνο τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση, η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αφού υπογράμμισε ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης  απέτυχαν.

Ο Ιταλός πρόεδρος έκανε σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει και τον ρόλο της και την αποστολή της. Αναλύοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο τόνισε ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων. Από την άλλη, αν οι κάλπες στηθούν το  Φθινόπωρο υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Με την επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος Ματταρέλλα άφησε να εννοηθεί ότι προτιμά την συγκρότηση μιας ουδέτερης κυβέρνησης, η οποία σε αυτήν την περίπτωση θα είναι δικής του επιλογής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο κοινοβούλιο.

Παραλλήλως χτύπησε και το καμπανάκι ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως της πρέπει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, , αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους πάντως, οι δύο νικητές των πρόσφατων εκλογών, ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, έδωσαν και την ημερομηνία διεξαγωγής της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Μετά την συνάντησή τους στο Κοινοβούλιο ανακοίνωσαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να πάει σε επαναληπτικές εκλογές στις 8 Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.