Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα από τις αγορές

-115


+100%-

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτείται αυτόνομα από τις αγορές, εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας παραλλήλως ότι «η πρώτη επιτυχής έκδοση ομολόγου το καλοκαίρι ήταν μία καλή ένδειξη».

Ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ πρόσθεσε ότι η πρόοδος της Ελλάδας ήταν σημαντική και ότι πέρυσι είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της αντί ελλείμματος, το οποίο θύμισε ότι το 2009 έφτανε στο 15% του ΑΕΠ.

Τα ασύμμετρα οικονομικά σοκ

Σε ότι αφορά γενικώς την Ευρωζώνη ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι χρειάζεται έναν πρόσθετο προϋπολογισμό για τις περιπτώσεις ασύμμετρων οικονομικών σοκ, και ότι αυτός θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 1% έως 2% του ΑΕΠ της, δηλαδή σε 100 έως 200 δισ. ευρώ.

«Για παράδειγμα, μία υποθετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι η Ιρλανδία, εφόσον η χώρα χρειασθεί κεφάλαια αν ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα πολύ σκληρό Brexit. Αυτό θα ήταν πολύ διαφορετικό από τη διάσωση με όρους, όπως έχουμε κάνει για την Ελλάδα και άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη μέσα για να μειώνουμε τις αποκλίσεις εντός της ΕΕ, για παράδειγμα μεταβιβάσεις προς φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και των επενδυτικών προγραμμάτων του σχεδίου Γιούνκερ. Τα μέσα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν».

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Για την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), ο Ρέγκλινγκ είπε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη, ανέφερε ωστόσο ότι για την ώρα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών, που θα συντονίζει τις οικονομικές πολιτικές των χωρών και θα εκπροσωπεί συνολικά την νομισματική ένωση στα διεθνή όργανα, όπως τη G 20 και το ΔΝΤ. «Αυτό όμως θα πάρει σίγουρα κάποια χρόνια», πρόσθεσε.

bookmark icon