Τραμπ και Μακρόν με το βλέμμα στο Ιράν

-
3

Μετά τα τυπικά, σήμερα θα είναι τα σπουδαία για Τραμπ και Μακρόν. Όπως είναι γνωστό ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από χθες.

Τραμπ και Μακρόν θα θέσουν θέματα στα οποία διαφωνούν, με πρώτα την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμπορικό πόλεμο.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο όπου θα συνομιλήσουν τετ-α-τετ επί μισή ώρα και στη συνέχεια για μία ώρα μαζί με τους συνεργάτες τους.

Χθες στη διάρκεια του δείπνου Μακρόν και Τραμπ συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, τις δημοσκοπήσεις την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στο Διαδίκτυο και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, την Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα, την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευθεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες Ρωσία, Κίνα, αλλα και Βρετανία έχουν επαναλάβει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, επανέλαβε την Κυριακή.

Ωστόσο η γαλλική προεδρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι «θα σκίσει» την συμφωνία. Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια διπλωματική πρόοδος, σύμφωνα με το Παρίσι, που θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Και τα πράγματα επείγουν καθώς, στις 12 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, το Παρίσι ανησυχεί λιγότερο. Την 1η Μαΐου λήγει η προσωρινή εξαίρεση που είχε λάβει η ΕΕ, όμως η Γαλλία ελπίζει ότι η εξαίρεση αυτή θα γίνει μόνιμη.

Μετά τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν θα δει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Σάλιβαν, τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον.