Σε εξέλιξη πραξικόπημα στην Ζιμπάμπουε;

-90


+100%-

Εντείνεται η φημολογία για πραξικόπημα στην Ζιμπάμπουε, καθώς τις τελευταίες ώρες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα  Χαράρε και κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι στρατιωτικές κινήσεις γίνονται μετά την κατηγορία εναντίον του αρχηγού του στρατού περί «προδοσίας», από το κόμμα του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το ZANU-PF.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα, είχε απείλησε νωρίτερα ότι θα παρέμβει για να σταματήσουν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα και πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZBC και διέταξαν το προσωπικό να φύγει. Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι αρκετοί εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Χαράρε, ενώ αργότερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε.

Αν και ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας  το επιτελείο δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για την τύχη του προέδρου Μουγκάμπε, ο οποίος κατέχει το αξίωμα τα τελευταία 37 χρόνια.

bookmark icon