Στις 20 και 21 Νοεμβρίου οι επαφές Νίμιτς για το Σκοπιανό

-44


+100%-

Στις 20 ή 21 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι συναντήσεις του  διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα.

Στην δήλωση αυτή προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας από την Λιουμπλιάνα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μίρο Τσέραρ.

Ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι ήταν λογικό, μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα στις οποίες το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, πέτυχε μεγάλη νίκη, να υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ανέφερε επίσης ότι στα Σκόπια επιχειρείται προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, η οποία όμως «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την εξεύρεση λύσης, τονίζοντας: «Πραγματικά, οικοδομούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και σε μία τέτοια φιλική ατμόσφαιρα, πιστεύω ειλικρινά ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτό το φλέγον θέμα».

bookmark icon