Στο Παρίσι για το Κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας

-50


+100%-

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ημερομηνία, 12 Δεκεμβρίου δεν είναι τυχαία, καθώς είναι η  δεύτερη επέτειος της COP21, στην οποία ο Γάλλος Πρόεδρος φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση. Για την σημερινή διάσκεψη, της οποίας ως συνδιοργανωτές  φέρονται ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την συμμετοχή του προέδρου του Jim Yong Kim, και ο ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μακρόν επέλεξε ως θέμα την «Δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, στην υπηρεσία της δράσης για το κλίμα».

Ο τίτλος της Συνόδου «One planet summit» δίνεται σκόπιμα στα αγγλικά, παραφράζοντας την φράση του Εμανουέλ Μακρόν «Make our planet great again» ( Κάνε τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο), με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα (COP21).

Στην πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου έχουν απαντήσει περίπου 2000 φορείς, μεταξύ των οποίων 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, δήμαρχοι μεγάλων πόλεων, ΜΚΟ και επιχειρηματίες.

Ο Μακρόν θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό Μέγαρο του «Ελιζέ», όπου θα παραθέσει γεύμα και στη συνέχεια, μέσω ποταμόπλοιου στον Σηκουάνα θα μεταφερθούν στο νησάκι «Seguin » (Σεγκέν), όπου διοργανώνεται η Σύνοδος, η Ολομέλεια της οποίας  είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) και το κλείσιμο των εργασιών στις 20:00.

bookmark icon