Συμφωνία Σούλτς – Μέρκελ

-
0

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν οι αρχηγοί των Συντηρητικών και των Σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, όπως αναφέρουν κύκλοι των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Die Welt.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, βάζοντας τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Οι αντιπροσωπείες των κομμάτων (της Χριστιανικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών) συζητούν την προκαταρκτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ήταν, σύμφωνα με την Welt, η οικονομική και μεταναστευτική πολιτική, αλλά και θέματα φορολογίας, κοινωνικής πολιτικής και υγείας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν οι δυνητικοί εταίροι είναι σχεδόν διπλάσιο. Μεταξύ των πολιτικών που συμφωνήθηκαν είναι και η πρόταση να θεσπιστεί μια σύνταξη αλληλεγγύης, η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Συμφωνήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια. Σοβαρά προβλήματα είχαν δημιουργηθεί πάντως, και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.