Συναγερμός στην Λευκωσία μετά την νέα τουρκική Navtex

-
2

Σε νέα πρόκληση στην Κύπρο προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, εκδίδοντας νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλόμενους (Navtex) που περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προχώρησε στην έκδοση νέας οδηγίας, με την οποία δεσμεύει τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Ειδικότερα η Άγκυρα δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, «Saipem 12.000», παραμένει για 12 ημέρες ακινητοποιημένο, 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν επιτρέπουν στο πλωτό γεωτρύπανο να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να ξεκινήσει την διερευνητική γεώτρηση.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια για τον συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας - Αθηνών, μετά την νέα τουρκική πρόκληση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, απόψε θα πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία Αναστασιάδη, σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την Τετάρτη κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν χωριστές συναντήσεις, η κοινή σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ανανεώνει την NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Εντωμεταξύ, όπως έγινε πριν λίγο γνωστό, από έγκυρη πηγή, το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Εξάλλου αύριο, μετά την σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.