Αρχαιολογική κλοπή του αιώνα από Ιράκ και αποκατάσταση

-
3

Σχεδόν 3.800 αρχαία αντικείμενα και έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και πινακίδες των Σουμερίων σε σφηνοειδή γραφή που χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. παραδόθηκαν σε Ιρακινούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον. Τα αντικείμενα είχαν εξαχθεί παρανόμως από το Ιράκ και είχαν πουληθεί στην αμερικανική εταιρεία Hobby Lobby Stores Inc.

Η εταιρεία συμφώνησε να επιστρέψει τις αρχαιότητες και να καταβάλει το ποσό των 3 εκ. δολαρίων για να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος της από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Τα αντικείμενα είχαν εξαχθεί στις ΗΠΑ με την ένδειξη, στη συσκευασία τους, ότι επρόκειτο για "δείγματα πλακιδίων".

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η εταιρεία άρχισε να συγκεντρώνει μια συλλογή ιστορικά σημαντικών χειρογράφων και άλλων αρχαιοτήτων το 2009. Ο πρόεδρός της Hobby Lobby Stores, Στιβ Γκριν, είναι ο ιδρυτής του Μουσείου της Βίβλου που εγκαινιάστηκε στην Ουάσινγκτον το 2016. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν δεν προορίζονταν για το μουσείο, όμως δεν έχει διευκρινίσει τι σκόπευε να κάνει με αυτά.