Τεχεράνη: Μπορούμε να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου εμπλουτισμού

-
15

Το Ιράν έχει την τεχνογνωσία να παράγει ουράνιο υψηλότερου εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του.

Αυτό μετέδωσε πριν από λίγη ώρα η κρατική τηλεόραση της Τεχεράνης επικαλούμενη τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του αμερικανού προέδρου να αρνηθεί την παράταση της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, αν έως τις 12 Μαΐου οι Ευρωπαίοι συνυπογράφοντες την συμφωνία δεν «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματά» της, ο Σαλεχί τον προειδοποίησε να μην προσχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

«Το Ιράν δεν μπλοφάρει… Από τεχνική άποψη, είμαστε πλήρως έτοιμοι να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνο που παρήγαμε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας… Ελπίζω πως ο Τραμπ θα λογικευθεί και θα παραμείνει στη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας, που οδήγησε στην άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων το 2016, ο βαθμός εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει να παραμείνει γύρω στο 3,6%.

Η Τεχεράνη σταμάτησε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 20% και εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων που διέθετε, στο πλαίσιο της συμφωνίας, την τροποποίηση της οποίας επιδιώκει ο Τραμπ.