Την άρση του αποκλεισμού της Υεμένης ζήτησε πάλι ο ΟΗΕ

-13


+100%-

Να αρθεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει στην Υεμένη ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε και πάλι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που το Ριάντ απαιτεί αυστηρότερους ελέγχους των φορτίων για να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται «πλήρη πρόσβαση» σε όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν εξαντλείται εκεί, αφού στην συνέχεια θα πρέπει να περνούν από τις γραμμές των μετώπων για να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ τόνισε ότι είναι θέμα χρόνου η εξάντληση των τελευταίων αποθεμάτων σε βασικά είδη διατροφής, οι τιμές των οποίων ήδη αυξάνονται ραγδαία, ενώ επισήμανε ότι «η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «πάνω από 17 εκατομμύρια Υεμενίτες, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής» και ζήτησε την άρση του αποκλεισμού όλων των λιμανιών.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ  τόνισε ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα ανοίξουν «όταν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου» των φορτίων. Πρόσθεσε επίσης ότι «το πρώτο βήμα» για να ανοίξουν ξανά «σε 24 ώρες» τα λιμάνια τα οποία βρίσκονται «στις περιοχές που ελέγχονται από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης» έχει γίνει. Για τα υπόλοιπα, που βρίσκονται «υπό τον έλεγχο των ανταρτών, η συμμαχία απαιτεί από τον Γενικό Γραμματέα να στείλει το ταχύτερο μια ομάδα ειδικών στη διοίκηση της συμμαχίας στο Ριάντ», ώστε να αποφευχθεί «η διακίνηση όπλων, πυρομαχικών, τμημάτων πυραύλων και χρημάτων από το Ιράν και τους αντάρτες Χούθι».

Ο ΟΗΕ πάντως έχει τονίσει ότι φοβάται πως στην Υεμένη θα ξεσπάσει «ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών», ο οποίος θα έχει «εκατομμύρια θύματα», αν ο αποκλεισμός δεν αρθεί γρήγορα.

 

bookmark icon