Την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Ρωσία ενέκρινε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

-106


+100%-

Μετά τη θετική γνωμοδότηση στο αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος, ο οποίος αποκαλείται και ως «Mr. Bitcoin» το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό ανάλογο αίτημα και των ρωσικών αρχών.

Την πρώτη φορά, πριν από λίγες ημέρες, το Δικαστικό Συμβούλιο εξέτασε και έκρινε θετικά το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα χρήματος» ύψους 4 δισ. Δολαρίων, μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), της οποίας φέρεται να ήταν διαχειριστής.

Σήμερα, με άλλη σύνθεση, το ίδιο Συμβούλιο εξέτασε το αίτημα της Ρωσίας, που ζητά την έκδοση του 38χρονου για απάτη, το ύψος της οποίας φέρεται να αγγίζει τα 10.000 ευρώ.

«Θέλω να με αφήσετε να επιστρέψω στη Ρωσία. Είναι η πατρίδα μου» είπε ο 38χρονος, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών ανέφερε ότι είναι τεχνικός υπολογιστών, προκαλώντας την διευκρίνιση δικηγόρων ότι είναι «εμπειρογνώμονας υπολογιστών».

Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την έκδοσή του στη Ρωσία, η οποία έγινε δεκτή, ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές ζήτησε να γίνει μνεία στην προηγούμενη απόφαση για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο 38χρονος πάντως έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσης στις ΗΠΑ, η οποία θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο συνταχθεί με την γνωμοδότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, τότε τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν και πού θα εκδοθεί.

bookmark icon