Τι θα συζητήσουν Τσίπρας και Ερντογάν

-72


+100%-

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ξεδιπλώνει την ατζέντα των συνομιλιών των δυο ηγετών, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν αναβαθμιστεί, ήδη από το 2010, στη βάση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, και το 2015-2016 στη βάση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

«Διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στην Ευρώπη, που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Προσθέτει επίσης ότι «οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Στην συνέντευξή του στο Anadolu ο πρωθυπουργός σημειώνει ακόμη ότι οι δυο χώρες έχουν μπροστά τους μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορών, των δικτύων ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Αναφέρεται μάλιστα στον αγωγό TAP-TANAP για τον οποίο τονίζει ότι προχωράει γρήγορα, ενώ υπογραμμίζει τα έργα φυσικού αερίου, τα οποία συζητούν οι δυο πλευρές.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει και η Λωζάνη

Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ωστόσο μήνυμα για αμοιβαίο σεβασμό του  διεθνούς δικαίου και πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφορά κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις διερευνητικές επαφές».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί η  επανέναρξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η μεταναστευτική κρίση

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία την συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το προσφυγικό, ιδιαίτερα μετά το μονομερές κλείσιμο της βαλκανικής οδού στα βόρεια σύνορά μας.

«Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της ΕΕ», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε ένα αλληλέγγυο σύστημα διαχείρισης προσφυγικών ροών, που εδραιώνει ένα μηχανισμό επιστροφών και επανεγκατάστασης, και παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της πρόκλησης».

Τα προβλήματα της περιοχής και οι σχέσεις των δύο χωρών

Για τον πρωθυπουργό η μεταναστευτική κρίση «απέδειξε πόσο σημαντική είναι η διμερής μας συνεργασία όσο και η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας», ενώ σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει ότι «παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την Πρωτοβουλία της Αστανά για ειρήνευση στη Συρία, στην οποία η Τουρκία συμμετέχει ενεργά».

Σε ό, τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών ο πρωθυπουργός επισημαίνει την ένταση και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, εκφράζει ωστόσο την πεποίθησή του ότι «η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός».

Για το «αγκάθι» της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ο αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, η οποία «είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές. Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής, ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τουρκικές επενδύσεις στην χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση», ότι υπάρχει «αυξανόμενος αριθμός επιτυχημένων επενδυτικών πρότζεκτ»,  και ότι «ήδη αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας».

«Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

bookmark icon