Η Μέρκελ για τις τουρκικές προκλήσεις

Σύνταξη SLpress.gr
1

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, και όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη Ζάεφ στην Γερμανία. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία των Σκοπίων στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Στήριξη από την Μέρκελ για το Αιγαίο  

Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική, γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές. Απαιτείται όμως να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, Τσίπρας, Μέρκελ, Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμφώνησαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί και να εντατικοποιηθεί. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή γερμανικής και ευρωπαϊκής στήριξης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό σε ό,τι αφορά την διαχείριση συνόρων, καθώς και την στήριξη της επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου από την Κομισιόν.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Η συνάντηση των τεσσάρων έγινε στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Σε αυτές τις δύο συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει για την περιοδεία Γιούνκερ-Μογκερίνι τις επόμενες μέρες σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Τέλος, από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο θα θέσουν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ και την ΕΝΙ. Οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.