Τσακαλώτος σε ΝΔ – ΔΗΣΥ: Όταν δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα;

-196


+100%-

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τους ανθρώπους που έχασαν το 25% του εισοδήματός τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν είναι ελεημοσύνη. Δεν είμαστε ευεργέτες. Δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό, τι καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων».

Απαντώντας, ειδικά, στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για υπερφορολόγηση των πολιτών και «καθ’ ομολογία της κυβέρνησης» εξόντωση της μεσαίας τάξης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25%, ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε επίσης ότι αποδέχεται την κριτική περί άσκησης «ταξικής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι σε μία χώρα που έχει χάσει 25% εισόδημα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σχετικά με την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση ότι το πλεόνασμα αποτελεί προϊόν της υπερφορολόγησης των πολιτών, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε  απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Εσείς και οι εφημερίδες σας δεν λέγατε ότι καταρρέουν τα έσοδα; Εσείς δεν λέγατε ότι στον φόρο εισοδήματος έχουμε μία μεγάλη μείωση; Τί ισχύει τελικά;».

Τέλος σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2014, όταν είχε δοθεί και τότε  μέρισμα, δεν είχε προκύψει από υπεραπόδοση, αντιθέτως τότε είχαμε  υστέρηση στόχου, που ήταν 1,5 δισ. «Για αυτό εμείς δεν σας ακούσαμε τον Απρίλη του 2017 να ξοδέψουμε το μέρισμα τότε. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα είναι η υπεραπόδοση για να μπορούμε να είμαστε δημοσιονομικά σωστοί και να μπορούμε να έχουμε ένα αφήγημα, μέσα στο οποίο είναι η διανομή του μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η τήρηση των στόχων και η έξοδος από το Πρόγραμμα», είπε κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών.

bookmark icon